Reclamă

O parte a teritoriului Ucrainei va rămâne temporar sub control rusesc la finalul conflictului, a afirmat președintele ceh Petr Pavel, într-un interviu pentru New York Times, citat de Politico. Pavel a declarat că acest aspect de „temporar” ar putea implica o perioadă îndelungată de timp. „Cel mai probabil rezultat al războiului va fi că o parte a teritoriului ucrainean va fi sub ocupație rusă, temporar”, a subliniat Pavel.

Conform lui Pavel, nici Ucraina, nici Rusia nu vor putea să obțină victorie deplină: „A vorbi despre o înfrângere a Ucrainei sau o înfrângere a Rusiei, pur și simplu nu se va întâmpla”. Oficialul a adăugat că niciuna dintre părți nu va putea să-și atingă obiectivele maximale de război.

Declarațiile lui Petr Pavel apar în contextul în care Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de la New York abordează situația din Ucraina ca subiect principal. Pavel, un fost general NATO și susținător fervent al Ucrainei împotriva incursiunilor rusești ale lui Vladimir Putin, a făcut observații similare în trecut. În august, el a precizat că un eventual acord de pace între Rusia și Ucraina nu va fi neapărat echitabil. De asemenea, președintele ceh a subliniat că Ucraina ar trebui să fie invitată să adere la NATO, chiar dacă nu își recuperează toate teritoriile ocupate.

Pe de altă parte, conducerea ucraineană devine treptat deschisă negocierilor de pace, însă nu direct cu Vladimir Putin, și refuză să cedeze teritorii. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marți într-un interviu la Good Morning America că „suntem mai aproape de pace decât credem… Suntem mai aproape de sfârșitul războiului”, făcând un apel pentru sprijin suplimentar din partea aliaților occidentali.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro