Reclamă

Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord (NORAD) a anunțat detectarea a patru avioane militare rusești luni, care zburau în apropierea Alaska. Acest incident intervine la mai puțin de două săptămâni după ce soldații americani au fost desfășurați în zonă ca parte a unei „operațiuni de protecție”. Acțiunea survine pe fondul intensificării exercițiilor militare ruse și chineze în regiune.

Comunicatul NORAD precizează că avioanele rusești au rămas în spațiul aerian internațional, în Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Alaska (ADIZ), fără a pătrunde în spațiul aerian suveran american sau canadian. „Această activitate rusă în apropiere de Alaska are loc în mod regulat și nu este văzută ca o amenințare”, se afirmă în comunicat, conform CNN.

De-a lungul acestei luni, NORAD a interceptat avioane militare ruse care zburau în proximitatea Alaska de mai multe ori. Armata americană a trimis elemente ale Diviziei a 11-a aeropurtate pe insula Shemya, Alaska, pe 12 septembrie, ca o demonstrație de „forță letală”, reacție la exercițiile militare rusești din zonă. Divizia, cunoscută sub numele de Arctic Angels, este în mod normal staționată la bazele Elmendorf-Richardson și Fort Wainwright din Alaska.

Desfășurarea forțelor americane nu indică o escaladare semnificativă a tensiunilor, dar relațiile cu cei doi principali adversari militari rămân tensionate, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Administrația Biden face eforturi pentru reluarea comunicărilor la nivel înalt cu China, inclusiv între liderii militari, deși Beijingul rămâne principalul competitor militar al Statelor Unite.

Gestionarea relațiilor cu Rusia și China va rămâne o provocare majoră, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie. Într-o abordare diferită, fostul președinte Donald Trump a menționat că Rusia și China nu sunt neapărat adversari. „Nu știu să fie dușmani”, a declarat Trump, sugerând că, dacă ar fi ales, ar vrea să îmbunătățească relațiile cu ambele țări.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro