Reclamă

Plenul Senatului a votat recent pentru eliminarea prevederii retroactive care ar fi obligat prosumatorii existenți să-și instaleze capacități de stocare a energiei. Această decizie a fost susținută de UDMR, care a subliniat importanța respectării principiului neretroactivității în legislație.

Senatorul UDMR Antal Lóránt, președintele Comisiei pentru energie a Senatului, a declarat că „nu putem schimba regulile în timpul jocului. Nu putem obliga persoanele care au luat decizia de a deveni prosumatori sub anumite circumstanțe legale valabile în trecut să respecte prevederi noi, adoptate prin modificări care nu respectă principiul neretroactivității”. Acesta a menționat că UDMR a susținut întotdeauna interesele prosumatorilor, propunând extinderea drepturilor acestora și eliminând impedimente legale precum așa-numita „taxă pe soare”.

În plus, Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, a subliniat nevoia de politici raționale în România, criticând prevederea abrogată ca fiind irațională. „Dacă cineva produce mai multă energie decât consumă, trebuie să fie compensat. UDMR sprijină prosumatorii, nu putem vota prevederi legale care îi împiedică”, a afirmat Cseke Attila.

Proiectul de lege va ajunge acum în Camera Deputaților, care este forul decizional. Președintele Klaus Iohannis a cerut anterior reexaminarea legii care introducea obligația prosumatorilor de a asigura producerea și stocarea de energie. Iohannis a considerat că prevederile legii sunt inoportune și inaplicabile în forma actuală, notând că România riscă să nu-și îndeplinească obiectivul de a deveni o țară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

În concluzie, Senatul a decis eliminarea unei prevederi considerate ca fiind nejustificată, în timp ce Camera Deputaților va continua procesul decizional. Președintele României a recomandat găsirea unor soluții legislative care să nu impună costuri excesive prosumatorilor pentru achiziționarea de capacități de stocare a energiei electrice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro