Debitul Dunării la intrarea în România, prin secțiunea Baziaș, a ajuns marți la 6.400 mc/s și este prognozat să crească până la 8.000 mc/s pe 30 septembrie, conform Administrației Naționale Apele Române (ANAR). Aceste valori depășesc media multianuală pentru luna septembrie, care este de 3.800 mc/s.
În intervalul de 24 de ore dintre 22 și 23 septembrie 2024, debitul la intrarea în țară a fost de 6.200 mc/s, menținându-se peste media multianuală. În aval de Porțile de Fier, debitele s-au înregistrat în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Zimnicea–Tulcea, cu o ușoară scădere pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.
ANAR prognozează, pentru perioada 23-30 septembrie, o continuare generală a creșterii debitelor pe fluviu, cu un maxim de 8.000 mc/s la intrarea în țară, valoare care va continua să fie superioară mediei multianuale.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că, deși debitul așteptat este ridicat, nu prezintă riscuri majore. „Debite similare au fost gestionate cu succes și în trecut, în decembrie și ianuarie”, a declarat ministrul la TVR Info. „Ştim deja că vom avea un debit pe care-l vom gestiona cu uşurinţă”, a adăugat acesta, menționând asigurările primite de la oficialii hidrocentralei Porțile de Fier privind capacitatea de gestionare a situației viitoare.
În contextul schimbărilor climatice, Mircea Fechet a subliniat că apariția unui debit istoric la Dunăre nu poate fi anticipată exact, dar a oferit siguranța că autoritățile sunt pregătite pentru gestionarea unor astfel de situații.