Occidentul continuă să ignore „liniile roșii” stabilite de Moscova, iar amenințările nucleare din partea Kremlinului par să-și piardă din forță și eficiență. Potrivit comentariilor din The Washington Post, citând mai mulți analiști, oficiali și oameni de știință, Vladimir Putin ar trebui să caute un răspuns „mai subtil și mai limitat” dacă Ucraina primește permisiunea de a utiliza arme occidentale cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului Rusiei.
Un oficial rus anonim a declarat că amenințările nucleare s-au multiplicat, dar „Imunitatea la astfel de afirmații s-a dezvoltat deja și nu sperie pe nimeni”. Un om de știință rus cu legături la nivel înalt diplomatic a adăugat că „liniile roșii” trasate de Moscova sunt ignorate de Occident, iar Kremlinul trebuie să ia pași mai semnificativi pentru a demonstra seriozitatea intențiilor sale.
De la 24 februarie 2022, oficialii ruși au insistat de mai multe ori asupra „liniilor roșii” încălcate de Vest, având ca motive suportul Ucrainei cu tancuri occidentale și arme cu rază lungă. Cu toate acestea, nicio acțiune nu a urmat acestor amenințări. În același timp, analiștii considerați de WP sunt de părere că un răspuns nuclear la acțiunile occidentale este puțin probabil. Un om de știință rus afirmă că un astfel de scenariu ar antagoniza partenerii globali ai Rusiei din sud și ar avea o eficiență militară redusă, sugerând că există opțiuni alternative.
Tatiana Stanovaia, fondatoarea consultanței franceze R.Politik, a caracterizat un răspuns nuclear drept „cea mai proastă opțiune” și a menționat că ar fi luat în considerare doar în cazul unei amenințări existențiale la adresa Rusiei, ceea ce ar necesita ca Occidentul să acționeze mult mai drastic decât în prezent.
Politologul Serghei Markov, apropiat de Kremlin, susține că armata rusă conștientizează tot mai mult că au trasat „linii roșii” fără a lua măsuri. „La un moment dat va trebui să escaladăm”, precizează el, sugerând închiderea Ambasadei Marii Britanii la Moscova și atacuri asupra bazelor aeriene din Polonia și România. Lawrence Friedman, profesor emerit la King’s College din Londra, sugerează că Moscova ar putea recurge la sabotaje asupra infrastructurilor occidentale sau la utilizarea unor grupuri de proxy, precum Rebelii Houthii din Yemen. „Amenințările nucleare ale lui Putin sunt deliberat ambigue; sună amenințător, dar nu spune niciodată exact ce va face”, conchide Friedman.