Reclamă

Doi cosmonauți ruși și o astronaută americană de la NASA au aterizat cu succes luni în Kazahstan, după ce au stabilit un record de ședere pe Stația Spațială Internațională (ISS). Aterizarea a avut loc la ora locală 16:59 (11:59 GMT) în stepa vastă a Kazahstanului, conform transmisiunii televizate a agenției ruse Roscosmos și relatărilor AFP.

Capsula navei Soiuz MS-25, avându-i la bord pe veteranii cosmonauți ruși Oleg Kononenko și Nikolai Ciub, alături de astronauta americană Tracy Dyson, a încheiat o misiune remarcabilă. Oleg Kononenko și Nikolai Ciub au petrecut 374 de zile la bordul ISS, cea mai lungă ședere efectuată pe avanpostul orbital internațional. Tracy Dyson a participat la expediție după ce a decolat spre ISS la sfârșitul lunii martie 2024.

Cu toate acestea, recordul absolut pentru cea mai lungă ședere în spațiu rămâne în posesia lui Valeri Poliakov, care a petrecut 438 de zile la bordul stației spațiale Mir între 1994 și 1995. În plus, la finalul celui de-al cincilea voiaj, Oleg Kononenko a stabilit un alt record impresionant, având un total de 1.111 zile cumulate petrecute pe orbită, la vârsta de 60 de ani.

În contextul tensiunilor internaționale, multe țări occidentale au suspendat colaborările cu Roscosmos ca parte a sancțiunilor impuse împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Cu toate acestea, capsulele Soiuz rămân un mijloc esențial pentru transportul echipajelor către ISS.

De-a lungul anilor, sectorul spațial rus s-a confruntat cu probleme financiare, scandaluri de corupție și eșecuri notabile, printre care se numără și prăbușirea sondei lunare Luna-25 în august 2023. Totuși, Rusia își păstrează obiectivele ambițioase, dorind să construiască o nouă stație orbitală și să reia misiunile lunare.

Roscosmos caută, de asemenea, să stabilească parteneriate cu țări din Asia de Sud-Est, Africa și Orientul Mijlociu, având în vedere schimbările pe scena internațională și ruptura cu Statele Unite.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro