Reclamă

În urma modificărilor anunțate de autorități, etichetele semafor, care conțin informații despre valorile nutriționale ale produselor alimentare, vor fi reintroduse pe rafturile din magazine. Aceste etichete, deși au fost anterior interzise de Protecția Consumatorului, nu sunt obligatorii în noua varianta, iar produsele tradiționale precum magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu sau telemeaua de Ibănești sunt exceptate de la această regulă.

Noua etichetare vine însoțită de un cod QR, care permite consumatorilor să acceseze online informații detaliate despre ingredientele și compoziția alimentului achiziționat. Critici la adresa acestei inițiative nu întârzie să apară. Un bărbat afirmă: „QR, ne-QR, știe mamaie de la țară de QR? Sincer, acum…”

Nutri-scorul produselor se va calcula pe baza conținutului de fibre, proteine, zaharuri, săruri și grăsimi. De exemplu, un produs bogat în fibre și proteine va fi cotat cu verde, în timp ce unul ce conține zahăr, sare sau grăsimi va primi un scor portocaliu sau roșu. „Semnalizarea e cea mai bună metodă de informare a consumatorului”, afirmă inspectorii ANPC, care consideră că această măsură nu ar îngrădi libera circulație a mărfurilor din țările membre UE.

Radu Oprea, ministrul Economiei, a subliniat că noul cod QR și etichetarea vor fi vizibile în mod special, pentru a fi ușor de observat la orice vârstă. Cu toate acestea, proiectul deja în transparență la Ministerul Economiei nu a conținut consultări prealabile cu reprezentanții magazinelor mici și mijlocii, iar unele dintre acestea ar putea întâmpina dificultăți în implementarea noilor cerințe, potrivit lui Feliciu Paraschiv, membru al Asociației Comercianților Mici și Mijlocii.

Magazinele care optează pentru utilizarea sistemului Nutri-score trebuie să semnalizeze adecvat rafturile, iar în caz contrar, ANPC ar putea aplica amenzi de până la 50.000 de lei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro