Reclamă

Șapte mari companii, inclusiv Amazon, Tesla și Meta, sunt acuzate de Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) că subminează democrația, contribuie la criza climatică și încalcă sistematic drepturile muncitorilor, se arată într-un raport publicat de The Guardian.

Potrivit raportului ITUC, aceste companii își exercită influența financiară pentru a susține mișcări politice de extremă dreapta la nivel global, contribuie la schimbările climatice și încalcă drepturile muncitorilor și ale organizațiilor sindicale.

În mod specific, Amazon este acuzată de distrugerea sindicatelor, aplicarea de salarii mici, emisia de carbon masivă și evaziunea fiscală. De asemenea, compania e menționată pentru susținerea grupurilor politice de extremă dreapta și pentru utilizarea platformei sale de vânzări în colectarea fondurilor de către grupări extremiste. În SUA, Amazon este criticată pentru rata ridicată de accidentare a lucrătorilor și provocările aduse Comisiei Națioanle Naționale pentru Relații de Muncă (NLRB).

Tesla este criticată pentru opoziția sa față de sindicate în diverse țări și pentru încălcări ale drepturilor omului în lanțurile sale de aprovizionare, iar Meta este acuzată de facilitarea propagandei de extremă dreapta pe platformele sale, precum Facebook și Instagram.

Glencore și Blackstone sunt și ele în vizor, prima pentru atacurile împotriva comunităților indigene, iar cea de-a doua pentru susținerea financiară a politicienilor de extremă dreapta și proiectele privind combustibilii fosili. ExxonMobil este menționată pentru finanțarea cercetărilor anti-climat și lobby-ul împotriva reglementărilor de mediu, iar Vanguard este criticată pentru finanțarea corporațiilor antidemocratice.

Raportul citează declarațiile lui Todd Brogan, director de campanii la ITUC, care afirmă că „ele își maximizează influența, puterea și profitul lor” fără a lua în calcul efectele asupra lucrătorilor. ITUC reprezintă 191 de milioane de lucrători din întreaga lume și face presiuni pentru un acord internațional obligatoriu care să țină corporațiile responsabile pentru încălcările drepturilor omului.

În 2024, 4 miliarde de oameni sunt așteptați să ia parte la alegeri, iar ITUC pledează pentru reglementări internaționale clare și stricte în ceea ce privește responsabilitatea corporațiilor transnaționale.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro