Reclamă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, alături de experţi de la Apele Române şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, au început luni survolarea cu elicopterul a zonelor din ţară expuse riscului crescut de inundaţii, potrivit Agerpres. Acţiunea a fost iniţiată în contextul creşterii debitului Dunării și al așteptării unei viituri în zilele următoare.

„Este vorba de 1.200 de km de diguri, pe care le verificăm, şi acolo unde sunt puncte vulnerabile, aterizăm şi se fac verificările în teren, la faţa locului. Prima oprire a fost la Porţile de Fier. Am discutat cu specialiştii de aici care este situaţia digului din zona hidrocentralei, ce debit ar putea să susţină. Monitorizăm în permanenţă tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiştii de la fiecare SGA sunt pregătiţi să intervină în orice moment şi, de asemenea, urmărim şi ce se întâmplă cu evoluţia debitului Dunării şi în ţările vecine”, a declarat Mircea Fechet în judeţul Dolj.

Ministrul a vizitat digurile de la Dunăre din zona Rast – Bistreţ, unde în 2006 s-a produs o breşă, cauzând inundarea mai multor localităţi. Potrivit lui Fechet, autorităţile sunt pregătite să gestioneze debitul estimat de 8.900 mc/s care este aşteptat pe 28 sau 29 septembrie, asigurând că „nu pune niciun fel de problemă, iar cei de la hidrocentrală sunt pregătiţi”.

Continuitatea inspecţiilor va continua cu o deplasare la Islaz, în judeţul Olt, unde vor fi verificate punctele cu probleme istorice precum zonele în care digurile au cedat sau au fost realizate breşe controlate pentru a proteja anumite localităţi.

Debitul Dunării la Baziaş, la intrarea în ţară, a fost luni de 6.200 mc/s, conform traiectoriei estimate. Vârful de viitură observat recent la Budapesta este aşteptat să sosească şi în România în perioada următoare.

„Aşa cum am fost informaţi, putem spune că în România nu vom avea niciun fel de probleme, toţi cei 1200 km de diguri sunt în regulă, nu vom avea localităţi inundate, nu vom avea niciun fel de problemă”, a adăugat Mircea Fechet. Deși perspectivele sunt pozitive, autorităţile rămân vigile, asigurând pregătirea centrelor de intervenţie rapidă 24 de ore pe zi.

Echipele ANAR au pregătit mii de saci de nisip pentru un răspuns rapid la eventualele situaţii de urgenţă. Estimările indică faptul că viitura va afecta România la sfârşitul săptămânii. Conform Ministerului Mediului, aceste inundaţii sunt considerate cele mai grave din ultimele două decenii în Europa Centrală, aducând daune importante, inclusiv distrugerea de poduri şi acoperirea oraşelor cu noroi.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro