Reclamă

Centrul pentru Combaterea și Monitorizarea Antisemitismului (MCA România) a condamnat ferm decorarea lui Aurelian Bădulescu cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, ceremonia fiind realizată de președintele Klaus Iohannis. MCA solicită o reanalizare urgentă a acestui act, bazându-se pe argumentele că Bădulescu a fost sancționat anterior pentru comportament antisemit.

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Facebook a MCA România, decizia, considerată „stupefiantă”, este o dezamăgire venită din partea președintelui României. Instituția susține că, prin acest gest, se subminează eforturile naționale și internaționale ale țării noastre de a combate antisemitismul și negationismul.

MCA accentuează că în mandatul său de viceprimar al Municipiului București, Aurelian Bădulescu s-a opus proiectelor de înființare a unui Muzeu pentru Istoria Evreilor și Holocaustului, exprimând sentimente și atitudini antisemite într-o scrisoare oficială. Aceste comportamente i-au adus o sancțiune din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Decorarea actuală a fostului viceprimar este pusă în contrast cu declarațiile politice și strategia națională de combatere a antisemitismului promovate de România. MCA subliniază că un astfel de gest încalcă valoarea și sensul distincțiilor naționale, care ar trebui să reflecte unitatea și respectul pentru toți cetățenii.

Klaus Iohannis l-a decorat pe Aurelian Bădulescu în contextul aniversării a 160 de ani de la înființarea Curții de Conturi. În prezent, Bădulescu este consilier de conturi în această instituție. Ceremonia vine după ce președintele a semnat recent mai multe decrete de decorare.

Recapitulând, decizia de a decora pe Aurelian Bădulescu a fost criticată de MCA România pe fondul acuzațiilor de antisemitism, atrăgând atenția asupra posibilelor contradicții cu angajamentele de combatere a antisemitismului asumate de statul român.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro