Reclamă

Salvamont România a anunțat bilanțul intervențiilor pentru luna august, evidențiind o creștere a numărului de accidente și decese pe munte. În total, salvamontiștii au fost solicitați de 529 de ori pentru acțiuni de salvare și acordarea primului ajutor, salvând 756 de persoane, în timp ce 15 au decedat.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, s-a înregistrat o creștere multiplă: numărul persoanelor salvate a crescut cu cinci, iar numărul deceselor a crescut cu unu. De asemenea, 184 de persoane accidentate au fost predate serviciilor de ambulanță și 30 au fost predate elicopterelor SMURD.

Bilanțul evidențiază 442 de intervenții în zona montană, de unde au fost salvate 669 de persoane. Alte 79 de persoane au primit prim ajutor la bazele Salvamont, și au avut loc 8 intervenții în afara zonei montane în locuri greu accesibile. În unele situații au fost necesare tehnici speciale, utilizându-se drones și câini de căutare, și în exclusiv o echipă de scafandri.

Serviciul Salvamont a primit 524 de apeluri prin Dispeceratul Național Vodafone, alături de alte 121 de apeluri privind incendii în zone montane și submontane. Suplimentar, beneficiind de ajutorul rețelelor locale, au primit în total 1.396 de apeluri pentru informații montane.

În ciuda creșterii numărului de accidente, Salvamont derulează „Proiectul -1”, cu scopul de a responsabiliza turiștii montani și de a reduce accidentele. „Chiar dacă nu am reuşit acest lucru, în totalitate, corelat cu creşterea exponenţială de la an la an a numărului de turişti pe munte, cifrele ne dau încredere să continuăm campaniile noastre de prevenirea a accidentelor montane”, a subliniat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.

În prezent, structurile Salvamont constau în aproximativ 800 de salvatori montani atestați, 300 de angajați și 496 de voluntari, sprijiniți de 350 de aspiranți și debutanți în formare profesională.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro