Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, a solicitat aliaților occidentali să permită Ucrainei utilizarea rachetelor cu rază lungă pentru atacuri pe teritoriul Federației Ruse. Această cerere vine în contextul în care Frederiksen consideră că a fost făcută o greșeală prin stabilirea unor ‘linii roșii’ pe acest subiect.
Într-un interviu pentru Bloomberg difuzat luni, premierul danez a declarat: „Cea mai importantă linie roșie a fost deja depășită. Și atunci au intrat rușii în Ucraina”, subliniind că Moscova a beneficiat de pe urma unei promisiuni informale a Occidentului, aceea de a restricționa atacurile ucrainene cu rachete spre Rusia.
Țările ce furnizează arme, în special Statele Unite, au aplicat restricții stricte cu privire la utilizarea armelor lor în atacurile de la distanțe mari, exprimând temeri că acest lucru ar putea duce la o escaladare a conflictului cu Rusia. Cu toate acestea, apelurile pentru ridicarea acestor restricții au devenit mai frecvente în ultimele luni, fiind susținute și de Josep Borrell, șeful diplomației UE, și de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care consideră că măsura este esențială pentru victoria Ucrainei.
„Este corect să distrugi teroriștii ruși acolo unde sunt, de unde își lansează atacurile”, a subliniat Zelenski, făcând apel la sprijin pentru lovirea bazelor și depozitelor strategice din Rusia. Alături de Danemarca, Finlanda și Suedia se numără printre statele care consideră că Ucraina ar trebui să aibă libertatea de a decide utilizarea armelor furnizate de Occident.
Recent, forțele ucrainene au lansat atacuri asupra unor ținte de pe teritoriul Rusiei, cucerind aproape 1.000 de kilometri pătrați în regiunea Kursk într-o incursiune transfrontalieră. Cu toate acestea, conflictul ruso-ucrainean continuă să fie unul de uzură, fără progrese semnificative de ambele părți.
Pe măsură ce războiul se apropie de pragul de 1.000 de zile de la începutul invaziei ruse, președintele Zelenski intenționează să viziteze SUA pentru a-și prezenta planul de victorie în fața lui Joe Biden, Kamalei Harris și Donald Trump.