Reclamă

Epidemia de COVID-19 determină autăritățile din Republica Moldova să ia decizii controversate. Episcopul din Ungheni a luat decizia de a se implica în combaterea coronavirusului, asa ca a survolat țara cu un avion plin de icoane și obiecte sfinte. Episcopia Ungheni a declarat:

„În data de 2 aprilie, 2020, Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, din mila Maicii Domnului, a făcut înconjorul țării noastre Moldova, cu Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Harbovat și cu Icoana Maicii Domnului Kasperscaia, în jurul căreia sunt plasate 43 de sfinte moaște ale sfinților din toată lumea.”

Pandemia a făcut șase victime și în Republica Moldova. Moldovenii au până în clipsa de față 505 cazuri de îmbolnăvire confirmate, 62 de pacienți fiind în stare gravă, iar un număr de 26 este vindecat.

„Lumea are nevoie de rugăciune, Țara are nevoie de rugăciune, oamenii au nevoie să-și sporească credința și să înmulțească rugăciunea către Dumnezeu-Vindecătorul, către Maica Domnului, Ocrotitoarea noastră și către toti sfinții.”

„Icoana-Chivot, are în centrul ei o icoană veche de peste 200 de ani, cu Chipului Maicii Domnului, Kasperscaia. Anume cu acest Chip al Maicii Domnului s-a înconjurat orașul Odesa, în timpul războiului. Găsim în istorie că, cu chipul Maicii Domnului, Kasperscaia, sunt înconjurate orașele și satele, pe timpuri de ciumă, boală, război și necaz. În jurul Icoanei Maicii Domnului Kasperscaia, sunt aranjate 43 de moaște sfinte.”

În Republica Moldova a fost confirmat primul caz de infectare cu COVID-19 în data de 7 martie. Autoritățile de la Chișinău au introdus mai multe restricții, urmând exemplul țărilor care se confruntaseră deja cu virusul. Printre măsurile luate s-au numărat închiderea instituțiilor de învățământ și a traficului aerian. Au instituit starea de urgență, în ciuda criticii aduse de partidele din opoziție. Conducerea de la Chișinău cere cetățenilor să își păstreze calmul pentru că situația este sub control.

Ala Nemerenco a declarat, în exclusivitate pentru DW că situația poate fi ținută înfrâu dacă nu repetă greșelile din occident sau continentul asiatic. Astfel atrage atenția asupra factorilo de risc din contextul țării sale.

„Testarea insuficientă, autoizolarea lăsată pe seama cetățeanului uneori mai puțin responsabil și permiterea astfel a circulației acestui virus au fost primele greșeli. De asemenea, un lucru important la care trebuie să se gândească autoritățile este numărul de paturi și sper că se vor găsi spitale în caz de necesitate. Este important să avem echipamente medicale, astfel ca medicii să fie protejați. O altă lacună pe care o observ este faptul că, având atâtea fabrici de textile, nu s-a discutat să producem aici pe loc măști sau alte echipamente medicale. Nu mai vorbim de ultimul nivel, când am avea nevoie de echipamente de ventilare și reanimare. Eu sper să nu ajungem la acest scenariu, că va fi destul de grav.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro