Reclamă

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Ungaria mai are de trecut peste cinci zile dificile de apărare împotriva inundațiilor, după care ar putea răsufla ușurată. ”Dacă primim bani de ajutor, e bine, dacă nu, ne descurcăm și singuri”, a afirmat acesta în contextul ajutoarelor promise de Comisia Europeană pentru regiunile afectate de inundații.

Nivelul apelor a început deja să scadă în regiunea Szigetköz, însă cel mai ridicat nivel a fost înregistrat la Vác, urmând ca acesta să ajungă în cursul zilei de sâmbătă la Budapesta. Orban a menționat că, în capitală, pericolul iminent este aproape depășit și autoritățile rămân concentrate asupra localităților din aval.

După o discuție cu primarul Budapestei, Orban a observat că orașul este bine apărat, cooperarea este bună, iar autoritățile nu au întâmpinat puncte dificile. „Sistemul de apărare din Budapesta şi cel al statului au funcționat bine”, a subliniat el.

Orban a făcut apel la continuarea vigilenței post-viitură, subliniind că cele mai multe probleme, inclusiv accidente și infiltrații, tind să apară după trecerea apelor. ”O prezență neglijentă ar putea ruina tot efortul de apărare depus până acum”, a spus acesta.

Vineri, 5.344 de persoane au participat la efortul de apărare, numărul lor scăzând de la 6.149 joi. De asemenea, numărul voluntarilor a scăzut de la 2.753 vineri la 1.286 sâmbătă. Premierul a subliniat că monitorizarea și patrularea rămân sarcini esențiale.

Dunărea, aflată la cele mai înalte nivele istorice, a plasat Budapesta în fața unei situații considerate „revărsarea deceniului”. Comisia Europeană a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru Europa Centrală, afectată de inundații. Viktor Orban a reamintit că, în mod tradițional, Ungaria a trebuit să se bazeze pe propriile forțe în situații de criză.

El a menționat, de asemenea, că Ungaria a investit 2 miliarde de euro în protecția frontierelor, apărând de fapt Europa, și că Uniunea Europeană nu a oferit finanțare directă pentru această apărare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro