Michel Barnier a prezentat sâmbătă echipa guvernamentală formată din 39 de miniștri, într-un executiv în care tabăra prezidențială are un avantaj clar față de dreapta. Noul guvern își propune să adopte bugetul ca principala sarcină. France 24 relatează că, la Paris, câteva mii de persoane au protestat împotriva ‘Guvernului Macron-Barnier’ chiar înainte de anunțul oficial, manifestațiile fiind susținute de La France Insoumise și diferite asociații ecologiste și feministe. Astfel de proteste au fost raportate în 60 de locații din întreaga Franță.
În noul executiv, Jean-Noël Barrot, membru al MoDem, ocupă funcția de șef al diplomației franceze, având 41 de ani și fiind fostul ministru al Afacerilor Europene. Sebastien Lecornu păstrează portofoliul de ministru al Apărării, manifestând fidelitate față de președintele Emmanuel Macron. Cele două posturi sunt parte din domeniul rezervat șefului statului, unde influența acestuia este semnificativă.
Componența guvernului reflectă înclinarea către dreapta, linia politică din care face parte și prim-ministrul. Noul ministru al Justiției, Didier Migaud, este singura voce de stânga; un fost socialist, acum retras din politica activă și relativ necunoscut publicului. În contrast, Bruno Retailleau, o figură a dreptei liberal-conservatoare, conduce Ministerul de Interne, punând accent pe ordine și fermitate.
Anne Genetet, cunoscută în domeniul apărării și diplomației, este acum la cârma Ministerului Educației Naționale. În contextul în care Franța se confruntă cu o procedură europeană pentru deficit excesiv, Barnier a numit un duo neobișnuit la conducerea domeniului economic: Antoine Armand pentru Economie, Finanțe și Industrie și Mathieu Lefevre pentru Buget.
Formațiunile de stânga au anunțat intenția de a depune o moțiune de cenzură împotriva noului executiv, liderul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon declarând că „Barnier nu are niciun viitor” chiar înainte ca guvernul să fie prezentat oficial.