Reclamă

Un studiu recent publicat în revista Nature arată că fermele de nurci, ratoni și vulpi din China, crescute pentru blana lor, găzduiesc numeroși viruși care ar putea infecta oamenii, potrivit Nature.com. Cercetătorii în bolile infecțioase solicită măsuri mai stricte de biosecuritate în aceste ferme.

Fermele de blană par a fi o punte între umanitate și virusurile care infectează animalele sălbatice, a declarat Eddie Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney. Alături de el, Alice Hughes, biolog la Universitatea din Hong Kong, subliniază că aceste îngrijorări sunt fondate și că diversitatea virusurilor cu risc pentru oameni este mare. „Industria ar trebui să îmbrățișeze trecerea la blana artificială”, adaugă Hughes.

Printre propunerile de măsuri mai stricte se numără carantinele pentru animale, reglementarea normelor de igienă și reducerea supraaglomerării în ferme, sugerează Hughes. Linfa Wang, virusolog la Duke-NUS Medical School, accentuează necesitatea monitorizării stricte a industriilor de creștere a animalelor pentru depistarea bolilor emergente.

Mark Oaten, directorul executiv al Federației Internaționale a Blănurilor, susține că fermele operează deja la standarde înalte de biosecuritate. El adaugă că măsurile actuale de prevenire sunt cele mai eficiente pentru reducerea riscului de răspândire a bolilor către public.

Studiul s-a desfășurat între 2021 și 2024, implicând prelevarea de probe de la 461 de animale crescute în special pentru blană. Cercetătorii au identificat 125 de virusuri, dintre care 36 niciodată întâlnite până acum. Printre acestea se numără virusul encefalitei japoneze și un norovirus, toate găzduite de specii neașteptate.

Dintre virusurile identificate, aproximativ trei duzini sunt îngrijorătoare prin capacitatea lor de a trece de la o specie la alta. Câinii raton și nurcile purtau zece dintre aceste virusuri cu risc ridicat.

Conform lui Michael Letko, virusolog molecular, este crucial să se aprofundeze cercetarea acestor virusuri pentru a înțelege riscul transmisibilității lor către alte animale și, eventual, către oameni.

Aceste descoperiri subliniază faptul că industria creșterii animalelor pentru blană poate reprezenta un risc semnificativ de apariție a unor noi agenți patogeni la oameni, chiar dacă pentru acest risc sunt necesare studii epidemiologice suplimentare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro