Reclamă

Autoritățile din Bulgaria au făcut o descoperire îngrijorătoare la mai multe adrese din țară și într-un autovehicul, unde au găsit 80 de bucăți de americiu, metal radioactiv periculos. Acesta poate fi utilizat în realizarea ‘bombelor murdare’, informează postul național de radio al Bulgariei.

Conform Ministerului de Interne și Agenției pentru Securitate Națională (SANS), metalul radioactiv ar fi fost deținut cu scopul de a fi vândut, fiecare bucata având un preț de 5.000 de euro. Doi suspecți au fost reținuți în cadrul unei operațiuni speciale, iar ancheta este în curs de desfășurare.

Ministrul de Interne al Bulgariei, Atanas Ilkov, a afirmat că nu s-au descoperit noi cantități de americiu și că operațiunea a prevenit o tranzacție importantă cu aceste materiale periculoase. „În momentul în care am primit informații că dețineau și depozitau o astfel de substanță periculoasă, se aflau în permanență sub controlul nostru, astfel încât nu permis ca o parte din cantitatea pe care am confiscat-o să fie exportată și realizată în altă parte,” a declarat ministrul Ilkov.

Inițial, patru persoane au fost reținute în regiunea Plovdiv, dar două au rămas în custodie. Autoritățile insistă că s-au luat toate măsurile necesare pentru securizarea zonelor unde au fost descoperite materialele radioactive, acestea fiind ulterior depozitate în siguranță.

Americiul este un element de sinteză, realizat pentru prima dată în anul 1944 de un grup de cercetători americani de la Universitatea din Chicago, prin bombardarea plutoniului cu neutroni.

Operațiunea reușită a Ministerului de Interne și a SANS reflectă măsurile stricte de securitate implementate, asigurând că pericolele asociate cu materialele radioactive descoperite sunt ținute sub control.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro