Reclamă

O armă de asalt bazată pe principiul automatului Kalașnikov a fost dezvoltată la Fabrica de Arme Cugir din 2021 și se află acum în stadiul de prototip industrial. Conducerea fabricii a anunțat că se preconizează o testare finală, după care, în funcție de rezultate, se va putea iniția producția de serie mică. Aceasta reprezintă prima etapă către testare și omologare, conform News.ro.

„Pentru modelul din 2021, s-a încercat reproiectarea pe același principiu de funcționare ca și AKM-ul cu cumul de gaze”, a declarat Ionela Bumb, reprezentanta Inspecției Speciale pentru Cercetare în cadrul Fabricii de Arme Cugir, către ziarulunirea.ro. Ea a explicat că, în urma testelor efectuate, s-au realizat modificări pentru ca arma să îndeplinească criteriile NATO și să poată fi omologată. „Am văzut unde s-a greșit și am reparat”, a adăugat ea.

Noul model de armă include un regulator de gaze și are toate suprafețele ambidextre. Armarea se face central, fiind dotată cu sistem dioptru și interfețe Picatinny pentru accesorii suplimentare. Carcasa este confecționată dintr-un aliaj de magneziu, iar arma fără accesorii are o greutate de 3,2 kg.

Ionela Bumb a afirmat că sunt „șanse foarte mari” ca fabrica să dispună de o armă omologată în 2025. „Urmează o testare finală, după care, în funcție de rezultate, putem spune că suntem pregătiți să trecem la producția de serie mică. Aceasta presupune fabricarea a 11 arme, dintre care 10 bucăți vor parcurge procesul de testare și omologare, conform standardului NATO-D 14”, a explicat Radu Coroamă, directorul Fabricii de Arme Cugir S.A. Tot el a menționat că după omologare și definitivarea tehnologiei de fabricație, producția de serie va putea trece la ofertare atât pentru FSNA, cât și pe piețele internaționale.

Jurnaliștii locali au relatat că arma are o cadență de 600 de gloanțe pe minut și o viteză a glonțului de 900 de metri pe secundă.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro