Reclamă

Pământul va avea în această toamnă un al doilea satelit natural, sub forma unei „mini-Luni”, conform unui studiu publicat în Space.com și preluat de The Guardian. Un asteroid de mărimea unui autobuz va fi atras de gravitația Pământului și va gravita în jurul planetei noastre timp de aproximativ două luni, din 29 septembrie până pe 25 noiembrie.

„Corpul ceresc care urmează să ne facă o vizită aparține centurii de asteroizi Arjuna, un câmp de asteroizi secundar alcătuit din roci spațiale care se deplasează pe o orbită similară cu cea a Pământului”, a declarat Carlos de la Fuente Marcos, profesor la Universidad Complutense din Madrid și liderul echipei de cercetători.

Conform lui Marcos, asteroizii Arjuna pot ajunge la distanțe mici față de Pământ, de aproximativ 4,5 milioane de kilometri. În condițiile în care un astfel de asteroid se deplasează cu o viteză relativ mică, de aproximativ 3.540 km/h, gravitația Pământului îl poate atrage suficient pentru a deveni un satelit temporar.

„În astfel de condiții, respectivul corp poate deveni o lună temporară pentru Pământ”, a precizat cercetătorul spaniol. Pământul a mai avut două astfel de „mini-Luni” în 1981 și 2022.

Descoperit pe 7 august, asteroidul măsoară aproximativ 10 metri lungime, fiind prea mic pentru a putea fi observat cu un binoclu sau un telescop de către astronomii amatori. Cu toate acestea, Carlos de la Fuente Marcos susține că „obiectul va avea o luminozitate suficient de mare pentru a putea fi observat de telescoapele folosite de astronomii profesioniști”.

Asteroidul, chiar dacă va fi un „satelit” natural, nu va reuși să efectueze o orbită completă în jurul Pământului, însă va oferi o idee despre posibilitățile fascinante pe care le oferă universul.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro