Reclamă

Vladimir Kara-Murza, disident ruso-britanic, relatează suferințele sale din perioada de detenție petrecută în cele mai dure închisori din Siberia, într-un interviu pentru The Independent. Kara-Murza a fost unul dintre oponenții lui Vladimir Putin eliberați prin schimbul de prizonieri de la începutul lunii august și descrie tratamentul brutal din timpul celor 11 luni de izolare. În ciuda pedepsirii sale pentru criticarea războiului din Ucraina, el consideră că schimbul de prizonieri a fost un adevărat miracol care i-a salvat viața.

Kara-Murza, în vârstă de 43 de ani, a petrecut 23 de ore și jumătate pe zi închis într-o celulă mică pentru condamnarea sa de 25 de ani de închisoare. „Mental, psihologic, emoțional, doar să fii închis într-un dulap zi după zi, săptămână după săptămână, lună după lună, fără nici măcar să poți spune bună ziua cuiva, nu este deloc ușor”, spune Kara-Murza. El a fost arestat în aprilie 2022 la Moscova după ce a criticat public crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina.

Kara-Murza a menționat că a fost victima represiunii Kremlinului, fiind otrăvit în două ocazii, respectiv în 2015 și 2017. După aceste incidente, el s-a îmbolnăvit de polineuropatie, o afecțiune a nervilor care îi creează dificultăți în simțirea degetelor de la mâini și picioare. În ciuda severității stării sale de sănătate, a fost condamnat și trimis în Omsk, Siberia.

Tratamentul său a inclus tortură psihologică aplicată în condiții severe de izolare. Kara-Murza a fost mutat în diferite închisori, fiecare cu reglementări stricte, inclusiv IK-7, recunoscută ca fiind una dintre cele mai dure închisori din Rusia. În ultima sa mutare, a pierdut și dreptul de a vorbi cu avocații săi, dar a continuat să reziste mental cu ajutorul credinței și determinării sale. „Știu că am dreptate”, a fost gândul care l-a susținut conform spuselor sale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro