Reclamă

Ronald Rowe, șeful interimar al Secret Service, a admis vineri existența unor deficiențe semnificative din partea agenției, responsabilă pentru protecția personalităților politice americane, în timpul tentativei de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump, petrecută pe 13 iulie. „Ancheta internă a constatat deficiențe în planificarea anticipată și implementarea acesteia de către Secret Service”, a declarat Rowe într-o conferință de presă. Apoi a menționat că „dacă unii dintre membrii echipei de urmărire au fost foarte conștiincioși, alții au fost neglijenți”, aluzie la sancțiunile viitoare care vor fi aplicate acestor angajați.

Demisia directoarei anterioare, Kimberly Cheatle, pe 23 iulie, a venit imediat după recunoașterea „celui mai important eșec operațional al Secret Service din ultimele decenii”. Rowe a subliniat, de asemenea, „o lipsă de claritate” în comunicarea cu poliția locală și în stabilirea așteptărilor față de aceasta, precum și lacune în transmiterea informațiilor cruciale. „A existat o complacere din partea unor agenți care a condus la o încălcare a protocoalelor de securitate”, a adăugat directorul interimar al Secret Service, subliniind că angajații agenției vor fi trași la răspundere, potrivit Reuters. „Aceste sancțiuni vor fi administrate în conformitate cu procesul nostru disciplinar”, a mai spus Rowe, fără să ofere detalii suplimentare.

În contextul intensificat al campaniei prezidențiale, cu circa 50 de zile înainte de scrutinul din 5 noiembrie, fostul președinte Trump a fost rănit la ureche în timpul unui miting din Pennsylvania, unde un atac cu focuri de armă a condus la o victimă fatală și doi răniți. Imaginile cu Donald Trump, având sângele curgând pe față, au circulat rapid pe plan internațional, șocând întreaga scenă politică înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Steven Cheung, directorul de comunicare din campania lui Trump, a declarat că fostul președinte se află în siguranță după cele întâmplate, menționând și că un suspect a fost arestat. Incidentul a readus criticile asupra Secret Service, care au fost intensificate după dezvăluirea circumstanțelor în care atacatorul a reușit să se poziționeze strategic pe un acoperiș apropiat, având o vedere directă către locul unde ținea un discurs fostul președinte.

Într-un alt episod recent, Secret Service a reușit să evite un nou atac asupra lui Trump, la clubul său de golf din Florida. În acest caz, un agent Secret Service a ripostat după ce a observat un suspect înarmat cu o pușcă, reușind astfel să împiedice o posibilă tragedie, deoarece suspectul nu a reușit să deschidă focul și nu l-a văzut pe Trump, care se afla la o distanță considerabilă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro