Reclamă

Invazia Rusiei în Ucraina, declanșată de președintele Vladimir Putin, s-a transformat rapid într-un război de uzură, iar problemele de recrutare și echipare a soldaților rămân o preocupare majoră pentru Moscova. Jamestown Foundation, într-o analiză recentă publicată în revista Eurasia Review, evidențiază o problemă și mai profundă: Rusia a epuizat resursele esențiale din perioada sovietică.

Aceste resurse includ naturale dezvoltate înainte de 1991, infrastructura de transport necesară pentru accesarea și exploatarea depozitelor și o rețea electrică care nu a fost extinsă suficient pentru a duce la capăt vechile proiecte și a susține altele noi. Această situație a devenit atât de critică încât miniștri și oficiali ruși avertizează asupra pericolelor iminente.

Deși Putin continuă să promită îmbunătățiri în aceste trei direcții, finanțarea necesară pentru noi proiecte pare puțin probabilă pe fondul continuării conflictului din Ucraina. Consecințele sunt clare: capacitățile economice și logistice ale Rusiei riscă o deteriorare semnificativă.

Aleksandr Kozlov, ministrul pentru resurse naturale și ecologie, a avertizat recent că, dacă Moscova nu schimbă direcția, cele mai accesibile resurse naturale ale Rusiei se vor epuiza în următorul deceniu. El subliniază nevoia urgentă de a găsi noi depozite și de a construi infrastructura necesară pentru exploatarea lor.

Curtea de Conturi a Rusiei aduce un al doilea avertisment, subliniind că infrastructura de transport din afara Moscovei este neadecvată și prost finanțată, afectând negativ economia și dezvoltarea demografică a țării. Totodată, ministrul rus al energiei, Serghei Țiviliov, semnalează epuizarea echipamentelor pentru generarea energiei electrice, o problemă amplificată de sancțiuni și cu riscuri majore pentru rețeaua din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Aceste îngrijorări au declanșat atenția analiștilor occidentali, care caută orice semn de ruptură în cadrul elitei ruse cu privire la război. Plângerile din rândul miniștrilor și Curții de Conturi sugerează că nemulțumirea a pătruns până și în cercurile înalte din Kremlin.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro