Reclamă

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a reacționat ferm la comentariile critice ale fostului președinte Traian Băsescu, referitoare la utilizarea sistemului RO-Alert în cadrul inundațiilor din Galați. DSU a comunicat că, în fapt, au fost transmise 24 de mesaje RO-Alert pentru a avertiza populația din zonele afectate.

Traian Băsescu declara pe o rețea de socializare că „dacă RO-ALERT ar fi fost folosit la Galați, numărul victimelor ar fi fost mai mic”. DSU a considerat aceste afirmații ca fiind „profund false” și a clarificat faptul că, în data de 14 septembrie 2024, au fost emise mesaje de avertizare RO-Alert corespunzând codurilor roșu și portocaliu de vreme severă pentru județele Galați, Vaslui, Bacău, Iași și Neamț. Dintre cele 24 de mesaje trimise, 13 au fost destinate comunităților din Galați.

Mesajul fulger al DSU a oferit și un interval detaliat al alertelor, precizând că primul mesaj pentru locuitorii din Galați a fost transmis la 00:44 în aceeași dată. Departamentul a combătut criticile, punând accent pe corectitudinea și promptitudinea sistemului de alertă, subliniind nevoia unei informări exacte în spațiul public.

În susținerea comunicatului, DSU a prezentat capturi de ecran cu reacții de la cetățeni care confirmă recepția mesajelor RO-Alert. Aceste dovezi vin să consolideze poziția DSU că sistemul a funcționat conform așteptărilor și că atacurile la adresa lui sunt „nefondate, tendențioase și false”.

Băsescu a făcut aceste declarații pe 14 septembrie, stârnind controverse prin interpretările sale legate de eficiența operaționalizării sistemului de alertă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro