Reclamă

Consiliul Economic și Social (CES) a acordat un aviz nefavorabil propunerii legislative susținute de Partidul Național Liberal (PNL), care ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare ca independent pe listele unui partid. CES argumentează că „Independenţa Preşedintelui, reclamată de Constituţie, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”. De asemenea, CES subliniază necesitatea unei „credibilități și stabilități sporite” a legislației electorale.

Propunerea PNL vizează modificarea și completarea articolului 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente. Aceasta introduce un nou alineat care stipulează: „Preşedintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de președinte”.

Cei care au inițiat această propunere sunt liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaților și Senat, Gabriel Andronache și Daniel Fenechiu. Aceștia susțin că modificarea este necesară pentru a combate îngrădirea dreptului persoanei președintelui de a fi ales. Totuși, CES consideră că justificarea nu este validă, „Înlăturarea acestei restrângeri pentru ultimele 3 luni ale mandatului este nejustificată și implică faptul că sunt nesemnificative pentru atribuțiile şi cerințele demnității de președinte, ceea ce este fals”.

În concluzie, CES, deși recunoaște că propunerea nu restrânge drepturi conform jurisprudenței Curţii Constituţionale, atrage atenția că modificarea legislației în termen de șase luni înaintea alegerilor este „indezirabilă și reprezintă un precedent preferabil de evitat”. Propunerea a obținut totuși avizul Consiliului Legislativ, conform sursei News.ro.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro