Reclamă

Mario Iorgulescu nu poate fi condamnat pentru infracțiunea de „omor”, ci va fi judecat pentru „ucidere din culpă”, conform deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a anulat o condamnare anterioară și a dispus rejudecarea procesului. Această modificare îi aduce lui Iorgulescu o pedeapsă posibilă între 2 și 7 ani de închisoare.

Decizia Înaltei Curți vine ca urmare a concluziei că accidentul rutier provocat de Iorgulescu în urmă cu cinci ani a fost un „eveniment” cu „caracter imprevizibil”, și nu o acțiune deliberată de a provoca decesul. „Acuzația de omor ar fi relevantă doar dacă autovehiculul ar fi fost utilizat intenționat ca armă pentru a suprima viața victimei”, afirmă judecătorii în motivarea lor.

În cadrul accidentului, Mario Iorgulescu, aflat sub influența alcoolului și a cocainei, a condus cu o viteză excesivă, nu a respectat culoarea roșie a semaforului și a pătruns pe contrasens pe Șoseaua Chitilei din Capitală. În urma coliziunii frontale, un alt conducător auto și-a pierdut viața.

Înalta Curte subliniază că infracțiunea pentru care Iorgulescu va fi acum judecat, „ucidere din culpă”, trebuie evaluată în formă „agravantă” din cauza „gradului de pericol ridicat al faptei și periculozității mare a infractorului”.

Mario Iorgulescu a fost condamnat inițial la 13 ani și 8 luni de închisoare, dar recursul în casație acceptat pe 20 iunie impune rejudecarea cazului. În prezent, Iorgulescu se află, conform informațiilor publice disponibile, în Italia.

Înalta Curte remarcă, de asemenea, că „nelegalitatea constatată în condamnarea inițială nu poate fi rectificată prin rejudecarea în contextul unui recurs în casație, fiind necesară reevaluarea încadrării juridice și a pedepsei și modului de executare, în raport cu norma de incriminare ce va fi stabilită”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro