Reclamă

În urma unui atac cu drone ucrainene asupra unui depozit de muniții din regiunea Toropeț, Federația Rusă, un incendiu de proporții a izbucnit, fiind încă înregistrat de sateliții NASA și ESA joi seara. Depozitul conținea între 19.000 și 30.000 de tone de muniții, ceea ce a atras reacții de furie din partea bloggerilor militari și a propagandiștilor Kremlinului. Bloggerul militar rus Rybar a pus la îndoială explicațiile oficiale conform cărora focul ar fi fost provocat de resturile unei drone, subliniind că autoritățile au ordonat evacuarea populației civile în Zapadnaya Dvina.

Acest depozit, inaugurat în 2018 de fostul ministru adjunct al Apărării, Dmitri Bulgakov, este acum un subiect de controversă, mai ales că fostul oficial este în prezent anchetat pentru fapte de corupție. Un alt blogger militar, cunoscut sub pseudonimul „Fighterbomber”, a ironizat întrebându-se dacă explozia a fost cauzată de munitiile depuse peste capacitatea de rezistență a depozitului sau de blițul unei posibile lumini de la Venus.

În ciuda speculațiilor, nu este clar ce tipuri de muniții au fost implicate în explozie. Surse neconfirmate indică prezența rachetelor balistice Iskander, rachetelor pentru lansatoarele multiple Grad și a sistemelor S-300, precum și rachete nord-coreene KN-23.

Locotenent-colonelul în rezervă al armatei poloneze, Maciej Korowaj, a estimat că 30.000 de tone de muniție echivalează cu aproximativ 400.000 de proiectile de artilerie de 152 mm, adică 500 de vagoane de tren. Expertul polonez a menționat că rușii dețin depozite cu capacități de 200 – 5.000 de vagoane, iar pierderea de la Toropeț ar echivala cu munția necesară pentru 40 de zile de conflict.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro