Reclamă

Ministerul rus al Apărării continuă să exercite presiuni asupra președintelui Vladimir Putin pentru a iniția un nou val de mobilizare, cu scopul de a aduce trupe suplimentare și a compensa pierderile suferite de Kremlin pe frontul din Ucraina, informează Wall Street Journal.

Documentele arată că, la începutul anului 2024, ministrul de atunci, Serghei Șoigu, i-a propus lui Putin să demareze mobilizarea înainte de așa-numita sa „inaugurare”. Totuși, președintele rus a refuzat sugestia, optând în schimb pentru mărirea numărului de voluntari prin semnarea de contracte cu armata, conform surselor citate de Ukrainska Pravda.

În luna iulie, ca o altă măsură de creștere a trupelor, Putin a decis dublarea plății unice acordate noilor recruți, ajungând la 400.000 de ruble, echivalentul a aproximativ 4.300 de dolari.

Potrivit Wall Street Journal, Ministerul rus al Apărării, în prezent condus de un alt ministru, se confruntă din nou cu probleme de personal, care împiedică Rusia să desfășoare o mare contraofensivă în regiunea Kursk. O sursă citată de WSJ arată că „Tot mai mulți oameni spun că mobilizarea este inevitabilă”.

Presiunea pentru un nou val de mobilizare crește, pe fondul pierderilor umane care au ajuns la aproape un milion de morți și răniți în conflictul din Ucraina. În plus, Moscova este nevoită să apeleze tot mai mult la recruți tineri și fără experiență, retrăgând trupe din alte zone ale frontului ucrainean pentru a apăra teritoriul rusesc, notează WSJ.

Cu toate acestea, există temeri că o nouă mobilizare ar putea altera percepția publicului rus asupra războiului și ar putea genera riscuri politice pentru președintele rus, Vladimir Putin, conchide Wall Street Journal.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro