Consiliul Europei și-a exprimat joi îngrijorarea față de posibila interferență a Rusiei în alegerile prezidențiale de pe 20 octombrie din Republica Moldova, precum și în referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană, potrivit unei declarații transmise de France Presse.
„Dezinformarea, finanțarea ilegală și presupusa cumpărare de voturi, susținute de Kremlin, aduc amenințări grave pentru suveranitatea, securitatea și integritatea alegerilor din Moldova”, se arată în comunicatul emis de Consiliul Europei.
Recent, o delegație a acestei organizații, care include 46 de țări, a vizitat Chișinăul pentru a discuta aceste probleme. „Viitoarele alegeri și referendumul din 20 octombrie ar putea constitui un punct de cotitură pe calea consolidării democrației și a instituțiilor”, au declarat reprezentanții Consiliului, subliniind importanța acestor evenimente pentru democrația și drepturile omului în Europa.
Republica Moldova, care are o populație de 2,6 milioane de locuitori, a devenit candidată oficială la aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022. Totuși, aceste progrese sunt puse în pericol de presiuni geopolitice accentuate, conform delegației Consiliului Europei.
În luna iunie, Statele Unite, Regatul Unit și Canada au semnalat un „complot” rus menit să influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale și să provoace manifestații în cazul unei eventuale pierderi a unui candidat pro-rus.
Președinta Maia Sandu, care urmărește obținerea celui de-al doilea mandat, a avertizat în repetate rânduri despre influențele Moscovei în politica internă a țării.
În contextul vizitei sale la Chișinău, ministrul francez demisionar de externe, Stéphane Séjourné, a subliniat importanța sprijinului acordat Republicii Moldova pentru a rezista influențelor rusești și a-și îndeplini aspirațiile europene.