Reclamă

Anchetă în zona Suceava după ce o pădure privată din comuna Moldovița a fost otrăvită intenționat pentru a facilita tăierea ilegală a arborilor. Arborele din această pădure a fost uscat cu premeditare, utilizând o metodă interzisă, a anunțat Garda Forestieră din Suceava, potrivit Agerpres.

Garda Forestieră a declanșat o investigație asupra unei posibile infestări deliberate a pădurii, în urma descoperirii a patru capcane cu feromoni, plasate strategic pe copaci în apropierea comunei Moldovița. Autoritățile explică faptul că aceste capcane conțin substanțe chimice sintetice menite să atragă insectele dăunătoare, pentru a le captura și elimina.

„Amplasarea lor se face în baza unui plan exact, în suprafeţe infestate, cu înscrierea într-un inventar şi în baza unor măsuri de management ulterior. Prin numărarea insectelor capturate se determină natura şi intensitatea lucrărilor de combatere necesare. În general, se amplasează o nadă la 50-100 de hectare. Prin amplasarea nadelor pe arbori sănătoşi se atrag insectele în pădurea respectivă şi se produce uscarea ei într-un timp scurt, generând false ‘produse accidentale’”, au explicat reprezentanții Gărzii Forestiere.

În urma acestor dezvăluiri, Garda Forestieră a depus o plângere penală pentru distrugerea intenționată a părții forestiere. Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile caută să finalizeze verificările pentru a determina cauzele și circumstanțele exacte ale acestei distrugeri non-legale a ecosistemului local.

Fapta de otrăvire a pădurilor pentru a le facilita distrugerea și exploatarea economică nejustificată aduce grave prejudicii echilibrului natural și pune în pericol biodiversitatea regiunii. Este un caz ce necesită promptitudine în acțiuni și soluții legale pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente ecologice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro