Reclamă

Bilanțul inundațiilor devastatoare care au afectat Europa Centrală și de Est a crescut la cel puțin 24 de morți, conform celor mai recente actualizări. În România, șapte persoane și-au pierdut viața din cauza inundațiilor istorice care au afectat județele Vaslui și Galați.

Ministrul de Interne al Republicii Cehe, Vit Rakusan, a anunțat al cincilea deces în țară joi, iar cel puțin opt persoane sunt încă date dispărute, inclusiv ocupanții unui vehicul luat de apele unui râu învolburat.

Pagube însemnate au fost înregistrate pe întreg teritoriul Europei Centrale și de Est în ultimele zile. În Republica Cehă, partea de est a țării, aproape de granița cu Polonia, a fost cea mai grav afectată. Președintele ceh, Petr Pavel, a vizitat zonele sinistrate, inclusiv stațiunea Jesenik, situată în lanțul muntos Jesenik, care a suferit daune importante din cauza inundațiilor. Conform estimărilor, ar putea fi nevoie de mai mulți ani pentru a face reparațiile necesare în urma acestor distrugeri.

Orașul Jesenik s-a aflat parțial sub câțiva metri de apă, cu multe clădiri fie prăbușindu-se, fie fiind demolate din motive de siguranță. În nordul regiunii Boemia, aproape de granița cu Germania, situația s-a ameliorat pe fluviul Elba. Unda de viitură a trecut de Usti nad Labem, unde nivelul râului a ajuns la 6,8 metri, comparativ cu media de aproximativ doi metri înainte de furtună.

În ciuda rezistenței barierelor de protecție ridicate de localnici, traficul rutier continuă să fie perturbat din pricina drumurilor închise. Totodată, un convoi de pompieri a fost trimis spre nord-estul Republicii Cehe pentru a ajuta la scoaterea apei din subsoluri și alte clădiri afectate.

De săptămâna trecută, vânturile puternice și ploile abundente au lovit mai multe țări din regiunea Europei Centrale și de Est, provocând decese suplimentare: cinci în Austria, șapte în Polonia și șapte în România. Chiar dacă ploile s-au diminuat în intensitate, inundațiile și viiturile continuă să amenințe localități din această regiune, conform informațiilor furnizate de AFP.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro