Reclamă

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va beneficia de o suplimentare bugetară semnificativă, în valoare de 11,32 miliarde de lei, la rectificarea bugetară a acestui an, conform surselor guvernamentale citate de Agerpres. Totodată, Ministerul Sănătăţii va primi un supliment de 168 milioane de lei, destinat în principal achiziției de medicamente pentru boli cronice cu risc crescut și pentru investiții în spitale.

Conform acelorași surse, „Se suplimentează bugetul CNAS cu 11,324 miliarde de lei, fapt ce reflectă un angajament ferm faţă de protecţia sănătăţii populaţiei şi se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii cu 168 milioane lei.” Aceasta suplimentare urmărește asigurarea fondurilor necesare pentru medicamente, atât cu cât și fără contribuție personală.

Ministerul Transporturilor va primi la rândul său o sumă suplimentară de 5 miliarde de lei pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură, inclusiv pentru Autostrada Sibiu – Piteşti (1,1 miliarde lei) și Autostrada Ploieşti – Buzău (0,76 miliarde lei).

În domeniul educației, alocările cresc cu 61%, totalizând 58,5 miliarde de lei. Ministerul Educației primește 4,59 miliarde de lei pentru majorarea salariilor cadrelor didactice, bursele elevilor și acoperirea cheltuielilor cu naveta acestora. Aceste fonduri sunt menite să susțină sistemul educațional și să acopere creșterea cheltuielilor față de anul 2022.

Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene va primi peste 3,3 miliarde de lei, sume destinate proiectelor finanțate din FEN și programelor de sprijin pentru persoanele defavorizate. De asemenea, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va beneficia de 2 miliarde de lei pentru proiectele finanțate cu fonduri europene.

Bugetele locale vor primi o suplimentare de 2,6 miliarde de lei, suma totală ajungând la 29,5 miliarde de lei. Aceasta include alocări pentru funcționare în asistența socială și medico-socială și decontarea transportului pentru elevi.

În ce privește Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, fondurile vor crește cu 40%, ajungând la un buget de 13,7 miliarde de lei, comparativ cu anul trecut, fiind destinate în principal susținerii proiectelor de investiții din cadrul programelor naționale.

Rectificarea bugetară are în vedere și o creștere a veniturilor bugetare, estimându-se un plus de 7,9 miliarde de lei în urma măsurilor de amnistie fiscală, dar și majorarea veniturilor din impozite și contribuții sociale cu peste 5,8 miliarde de lei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro