Reclamă

Mircea Geoană conduce în clasamentul intențiilor de vot pentru alegerile prezidențiale, având o cotă de 21,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație în luna septembrie. Acesta este urmat îndeaproape de Marcel Ciolacu, cu 20,3%, și de Elena Lasconi, cu 14,2%. Diana Șoșoacă ar obține, conform sondajului, 13,6% din voturi.

În continuarea listei, candidatul AUR, George Simion, își adjudecă 12% din preferințe, în timp ce liderul PNL, Nicolae Ciucă, este situat pe locul al șaselea cu 7,1%. Alte procente sunt distribuite către Cristian Diaconescu (independent) cu 4,7%, Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,7%, Cristian Terheș (PNCR) cu 1,9% și Ana Birchall (independent) cu 0,7%. Doar 0,4% dintre respondenți ar vota alt candidat.

„După confirmarea oficială a candidaturilor de către principalii competitori, sondajul INSCOP Research prezintă prima fotografie care măsoară intenția de vot pentru alegerile prezidențiale în condiții de campanie electorală”, a declarat directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, adăugând că prezența declarată la vot la turul 1 este de aproximativ 60% din totalul populației.

Intriga priorității pentru primul tur pare a fi una mai intens disputată față de alegerile anterioare. „În ceea ce privește estimările pentru turul al doilea, candidații care nu se limitează la un anumit bazin electoral, ci atrag voturi din mai multe zone, precum Mircea Geoană, au o intenție de vot semnificativ mai mare în toate scenariile în care participă”, a mai explicat Ștefureac.

Sondajul a indicat că Mircea Geoană ar fi favorit în ipoteticele confruntări din turul al II-lea cu diferiți candidați. În fața lui Marcel Ciolacu, Geoană ar obține 47,8% din voturi, comparativ cu 34,2% pentru Ciolacu. În scemariile cu Nicolae Ciucă, fostul Secretar General Adjunct al NATO ar obține 50,1%, comparativ cu 27,9% în favoarea lui Ciucă.

Sondajul s-a realizat între 11-16 septembrie 2024, utilizând metoda CATI (interviuri telefonice), cu un eșantion reprezentativ de 1102 persoane, având o eroare maximă admisă de ±3%, la un grad de încredere de 95%.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro