Reclamă

Moscova a plătit și instruit insurgenți în încercarea de a răsturna guvernul pro-Occident al Armeniei anul acesta, potrivit procurorilor armeni. Autoritățile din Armenia susțin că forțele de securitate locale au dejucat planurile Rusiei, scrie Politico.

Comitetul de Investigații din Armenia a anunțat miercuri că șapte persoane vor fi puse sub acuzare pentru pregătirea unei lovituri de stat. Acestea sunt acuzate că plănuiau „să preia conducerea țării cu forța, folosind violența și amenințările cu violențe pentru a prelua puterile guvernului”.

Potrivit anchetei, șase armeni au fost recrutați să parcurgă un program de pregătire de trei luni în Rusia, fiind plătiți cu 220.000 de ruble pe lună (aproximativ 2.377 de dolari). Aceștia au fost învățați să folosească armele, iar trecutul lor a fost verificat prin teste cu poligraf pentru a asigura loialitatea lor. Ulterior, ei au fost transferați în „baza militară Arbat” din Rostov pe Don, în sudul Rusiei.

Relațiile dintre Armenia și Rusia s-au răcit după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Armenia a ales să își înghețe participarea în alianța militară CSTO, condusă de Moscova, și a trimis ajutoare umanitare Kievului. În plus, Armenia a participat la exerciții militare împreună cu trupe americane.

Între timp, Azerbaidjanul, rivalul tradițional al Armeniei, a cultivat o relație mai apropiată cu Kremlinul, președintele rus Vladimir Putin vizitând recent Baku pentru discuții cu liderul azer Ilham Aliev.

Moscova a criticat Uniunea Europeană pentru semnarea unor parteneriate cu guvernul Armeniei, acuzând-o că a pătruns în sfera sa de influență.

Trupele ruse, staționate în Armenia încă de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, au fost cerute să se retragă de pe teritoriul țării la începutul anului.

Premierul armean Nikol Pașinian a declarat în septembrie 2023 că misiunea de pace a Rusiei în Nagorno-Karabah a eșuat. Ofensivă azeră a declanșat un exod al populației armene din regiune, dar trupele Moscovei nu au intervenit.

Pașinian a reafirmat miercuri angajamentul Armeniei față de apropierea de Occident, menționând: „Dacă vedem o posibilitatea cât de cât reală de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, nu vom rata acel moment.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro