Reclamă

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit joi cu Nicuşor Dan la Primăria Capitalei pentru a discuta situația construcțiilor ilegale din București. În cadrul acestei întâlniri, prim-ministrul a subliniat necesitatea găsirii unor soluții urgente, având în vedere că multe dintre clădirile ilegale sunt deja locuite.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a accentuat importanța opririi acestui fenomen de urbanism haotic, care contribuie la densificarea orașului și la agravarea problemelor de trafic. „Aceasta este teza mea şi este împărtăşită de specialişti: principala cauză a traficului din Bucureşti sunt construcţiile ilegale. Şi nu de acum un an, de doi, ci încă din 2004-2005”, a declarat edilul, potrivit Agerpres, în deschiderea întâlnirii.

În cadrul discuțiilor, premierul a dorit să afle detalii despre modul în care aceste construcții contribuie la problemele de trafic, fie prin creșterea numărului de locuitori, fie prin obstructionarea arterelor de circulație. În replică, Nicuşor Dan a explicat că problematică constă în creșterea densității populației fără corelarea cu infrastructura necesară, dând ca exemplu zona Drumul Taberei, unde lipsa școlilor îi forțează pe părinți să folosească mașinile pentru transportul copiilor.

Edilul general a atras atenția asupra lipsei unui mix între locuire și birouri, fenomen care ar putea încuraja locuitorii să meargă pe jos dacă ar locui aproape de locurile de muncă. „Nu este un mix între locuire şi birouri, astfel încât să încurajezi oamenii să locuiască lângă birou şi să meargă pe jos”, a precizat el.

În răspuns, Marcel Ciolacu a afirmat: „Sunt de acord cu toate aceste lucruri. Am văzut şi propunerile. Şi ale domnului Ciucu, ale domnului Băluţă. Să se emită autorizaţiile cu obligativitatea de a construi şi o şcoală sau o grădiniţă. Numai că în aceste blocuri pe care dumneavoastră le consideraţi ilegale – şi e dreptul dumneavoastră – locuiesc oameni. Dacă demolăm aceste blocuri…”, lăsând loc pentru discuții suplimentare.

La final, Nicuşor Dan a clarificat că nu se dorește demolarea clădirilor existente, ci evitarea perpetuării construcțiilor ilegale în viitor: „Nu e vorba despre demolare, ci de a „nu perpetua” acest fenomen pe mai departe.” Premierul Ciolacu a fost de acord, menționând că este necesară găsirea unei soluții care să recunoască situația actuală.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro