Litiaza urinară, cunoscută și ca pietre la rinichi, este o afecțiune care poate afecta sever calitatea vieții și, netratată, poate duce la complicații majore. Din fericire, tratamentele moderne aduc soluții eficiente, explică Conf. Dr. Marcian Manu, medic primar urolog.
Diagnosticarea litiazei urinare este destul de simplă, fiind realizată de medicul urolog prin intermediul unei consultații și a unei ecografii abdominale în majoritatea cazurilor. Dacă se confirma prezența litiazei renale, pot fi necesare investigații suplimentare pentru a determina cel mai adecvat tratament.
Tratamentele moderne sunt în principal minim invazive, oferind numeroase beneficii față de metodele chirurgicale tradiționale. Litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL), ureteroscopia cu laser și nefrolitotomia percutanată sunt tehnici care pot rezolva eficient majoritatea cazurilor de pietre la rinichi.
Aceste metode minim invazive prezintă avantaje notabile, incluzând durată foarte scurtă de spitalizare, recuperare rapidă și niveluri semnificativ reduse de durere postoperatorie comparativ cu intervențiile chirurgicale clasice.
Informațiile sunt susținute de SANADOR, mai multe detalii fiind disponibile pe site-ul www.sanador.ro.