Reclamă

Producătorul japonez Icom a anunțat joi că a încetat fabricarea stațiilor walkie-talkie suspectate că au explodat miercuri în Liban, incident care a dus la moartea unor membri ai Hezbollah. Gruparea a acuzat Israelul că ar fi pus capcane pentru aceste dispozitive.

Conform declarației emise de Icom, stațiile model IC-V82 au fost produse și exportate între 2004 și octombrie 2014, inclusiv în Orientul Mijlociu, dar producția acestora a fost sistată acum aproximativ 10 ani. „IC-V82 este un radio portabil care a fost produs şi exportat, inclusiv în Orientul Mijlociu, din 2004 până în octombrie 2014. Acesta a fost întrerupt în urmă cu aproximativ 10 ani şi, de atunci, nu a mai fost livrat de compania noastră”, a precizat Icom.

Compania a subliniat că producția bateriilor necesare funcționării acestor unități a fost, de asemenea, oprită. În plus, sigiliul holografic destinat diferențierii produselor contrafăcute nu a fost identificat în legătură cu aceste echipamente, ceea ce face imposibilă confirmarea provenienței lor.

Icom a subliniat că toate produsele destinate piețelor externe sunt distribuite exclusiv prin intermediul distribuitorilor autorizați și că „toate radiourile noastre sunt fabricate la filiala noastră de producţie, Wakayama Icom Inc. din prefectura Wakayama, în cadrul unui sistem de management strict… astfel încât în niciun produs nu sunt utilizate alte piese decât cele specificate de compania noastră. În plus, toate radiourile noastre sunt fabricate în aceeaşi fabrică şi nu le producem în străinătate.”

Conform Ministerului libanez al Sănătății, 20 de persoane au murit și peste 450 au fost rănite miercuri în urma exploziilor walkie-talkie-urilor Hezbollah. Incidentul a avut loc în suburbiile sudice ale Beirutului, coincizând cu funeraliile a patru membri Hezbollah uciși cu o zi înainte în explozia unui pager. Presa locală a relatat despre explozii similare în sudul și estul țării. În ziua anterioară, explozii simultane de pager au ucis 12 persoane și au rănit între 2.750 și 2.800, potrivit raportului ministerial, fiind atribuite Israelului.

Israelul nu a comentat evenimentele, în timp ce Statele Unite au emis un avertisment către toate părțile implicate să evite „escaladările de orice fel”. Aceste explozii sporind temerile unui conflict major între Hezbollah și Israel.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro