Reclamă

Sprijinul acordat Ucrainei este esențial pentru protejarea Republicii Moldova, a subliniat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, marți, în cadrul unei conferințe axate pe pericolul extinderii influențelor ruse în regiune. Baerbock a declarat: „Tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă, de asemenea, promovarea stabilității în ceea ce privește Moldova”. Ea a adăugat că „dacă Ucraina cade, Moldova este următoarea țară în linie”.

Vizita lui Baerbock la Chișinău a făcut parte din Platforma de parteneriat cu Moldova alături de lideri din Franța, România, Polonia, Țările de Jos și Lituania. Platforma inițiată de Germania după invazia rusă în Ucraina în 2022 are scopul de a stabiliza economia Moldovei și de a contracara dezinformarea rusă.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut recent apel la partenerii internaționali să intensifice sprijinul, menționând: „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei… a cauzat daune enorme economiei noastre.” Ea a subliniat că incertitudinea cauzată de conflict afectează grav dezvoltarea economică a țării.

În aceeași conferință, au fost semnate acorduri ce asigură Moldovei peste 300 de milioane de euro în împrumuturi și 80 de milioane de euro în granturi, a anunțat guvernul moldovean. De asemenea, au fost apreciate eforturile Moldovei de aderare la Uniunea Europeană. Franța, Germania și Polonia și-au declarat sprijinul continuu pentru acest proces, conform unui proiect de rezoluție.

Țările care formează Triunghiul de la Weimar au afirmat sprijinul pentru forțele armate moldovenești, angajându-se să colaboreze atât bilateral, cât și ca parteneri ai Uniunii Europene. În mai, Moldova a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu UE, devenind prima țară care încheie un astfel de acord cu blocul comunitar.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro