Reclamă

Pagerele explozive utilizate marți într-un atac asupra mișcării șiite proiraniene Hezbollah în Liban nu au fost fabricate în Ungaria, afirmă Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar. Acesta a subliniat că firma din Budapesta acuzată în acest context, este un intermediar comercial și nu are nicio facilitate de producție în Ungaria. „Are un singur manager înregistrat la adresa sa declarată, iar dispozitivele la care se face referire nu au fost niciodată în Ungaria”, a declarat Kovács.

He continued by ensuring that „serviciile ungare de securitate națională cooperează cu toate agențiile și organizațiile partenere internaționale relevante”, subliniind astfel că pentru Ungaria, acest caz nu prezintă un risc important pentru securitatea națională.

Atacul, despre care Hezbollah a acuzat Israelul, a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor mii. O sursă de securitate libaneză a indicat că dispozitivele care au explodat proveneau de la firma Gold Apollo, cu sediul în Taiwan. Cu toate acestea, compania a precizat că nu ea a fabricat pagerele, ci o altă companie numită BAC, care utilizează marca sa sub licență.

Pe de altă parte, surse susțin că agenția israeliană de spionaj Mossad a introdus explozibili în cele 5.000 de pagere importate de Hezbollah cu câteva luni înainte de explozii. Operațiunea a reprezentat o breșă de securitate semnificativă pentru gruparea libaneză, provocând explozia pagerelor, uciderea a nouă persoane și rănirea altor aproape 3.000, inclusiv combatanți Hezbollah și trimisul Iranului la Beirut.

Hezbollah, susținut de Iran, a amenințat cu represalii împotriva Israelului, menționând că „rezistența va continua și astăzi ca în orice altă zi”. Totuși, responsabilii militari ai organizației au refuzat să comenteze asupra detonărilor de marți. Conform unor surse citate de Reuters, detonarea pagerelor pare să fi fost planificată cu câteva luni înainte, intensificând deznodământul conflictual dintre actorii implicați.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro