Reclamă

Ministerul Justiției a anunțat miercuri intenția de a ceda contul cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Această măsură urmărește reluarea activității instanțelor în parametrii normali, informează Agerpres.

La începutul lunii septembrie, președinții curților de apel din România i-au adresat ministrului Justiției, Alina Gorghiu, o scrisoare deschisă, exprimându-și îngrijorarea că înrolarea calculatoarelor și serverelor instanțelor de judecată, precum și a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro ar putea încălca independența justiției.

Conform unui comunicat al Ministerului Justiției, marți a avut loc o reuniune cu partenerii instituționali implicați în digitalizarea sistemului judiciar. Întâlnirea, la care au participat, printre alții, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Denisa Stănișor, și procurorul general al României, Alex Florența, a avut obiectivul de a clarifica aspectele tehnice privind administrarea programelor informatice ale sistemului judiciar.

Reuniunea a subliniat necesitatea unui sistem informatic unitar și funcțional, remarcând faptul că proiectele de digitalizare sunt finanțate de Uniunea Europeană și dezvoltate în parteneriat cu Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Public.

Propunerea de cedare a contului just.ro a fost agreată de partenerii Ministerului Justiției, inclusiv Parchetul Înaltei Curți de Casație și Consiliul Superior al Magistraturii. Un grup de lucru comun va analiza mecanismele necesare, etapele și calendarul de implementare a acestei soluții tehnice.

Recapitulând, Ministerul Justiției propune transferul contului principal al domeniului just.ro către ÎCCJ pentru a facilita o administrație mai eficientă și funcțională a sistemului judiciar. Această acțiune face parte dintr-un efort mai amplu de digitalizare a justiției, cu scopul de a îmbunătăți serviciile publice oferite cetățenilor.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro