Reclamă

O jurnalistă din Cehia a dezvăluit condițiile dificile de muncă la fermele ecologice din Germania, după ce a lucrat sub acoperire la una dintre acestea. Într-un articol publicat în The Guardian, ea relatează despre orele lungi de muncă, programele neregulate și condițiile extreme la care sunt supuși muncitorii din Europa Centrală și de Est.

Jurnalista a explicat cum „e foarte frig și ne trezim la ora 5 sau la 6, cel târziu”, începând astfel o zi de muncă lungă, de 14 ore, la ferma din Germania. A devenit evident că muncitorii nu dispun de un program fix, drept exemplu stând cazul unui șef care a mutat limbile ceasului pentru a evita ca lucrătorii să se uite la ceas.

Pe parcursul investigației sale sub acoperire, jurnalista a observat cum toți muncitorii împărțeau o singură baie și aveau acces limitat la o singură mașină de spălat. „Nu aveam voie să mergem prea des la baie, iar durerile au devenit insuportabile”, a povestit ea, subliniind astfel lipsa de confort și condițiile sanitare precare.

Jurnalista a menționat și că lucrul la fermă se întindea până noaptea târziu, chiar și atunci când vizibilitatea era scăzută. Ea a descris un episod în care, din cauza unei „oferte speciale pentru salată la supermarket”, muncitorii au fost forțați să culeagă salată la lumina farurilor unui tractor, în ciuda epuizării.

În urma unei luni de muncă la această fermă, ea a primit suma de 1.500 de euro. Jurnalista subliniază contrastul dintre prețul ridicat al produselor ecologice și suferința nevăzută a muncitorilor care le produc, concluzionând că „clienții bogați cumpără legume bio, în timp ce suferința din spate rămâne invizibilă”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro