Reclamă

Norvegia a anunțat că mașinile electrice de pe șoselele sale i-au depășit numeric pe cele pe benzină, atingând un moment important în eforturile de eliminare completă a mașinilor pe combustibili fosili până în 2025, conform relatărilor făcute de The Guardian. Federatia Norvegiană a Drumurilor (OFV) a raportat că din cele 2,8 milioane de mașini private înregistrate, 754.303 sunt electrice, comparativ cu cele 753.905 pe benzină.

„Este un moment istoric. Un reper pe care puțini l-au anticipat în urmă cu 10 ani”, a declarat Øyvind Solberg Thorsen, directorul Federației Rutiere Norvegiene (OFV). Deși mașinile diesel rămân cele mai numeroase – cu peste un milion de unități -, și acestea încep să-și piardă din prezență.

În luna august, în Norvegia, a fost raportat un record al înmatriculărilor de mașini complet electrice, depășind 94%, având ca favorit Tesla Model Y printre modelele preferate de nordici.

Norvegia este unul dintre cei mai mari producători de petrol și gaze naturale din lume, dar şi-a stabilit ca obiectiv ca până în 2025 să aibă doar vehicule cu emisii zero. Această țintă este cu zece ani mai devreme decât cel stabilit de Uniunea Europeană.

Pe plan european, vânzările de mașini electrice au cunoscut un declin la sfârșitul anului 2023, reprezentând în prezent doar 12,5% din totalul vânzărilor de mașini, conform sursei citate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro