Reclamă

Săptămâna trecută, guvernul indian a informat că Rusia a demobilizat câțiva zeci dintre cei 91 de cetățeni indieni care au fost păcăliți să lupte pentru forțele armate ruse în războiul din Ucraina. Mai mulți au revenit deja în țară, iar procedurile pentru repatrierea celorlalți sunt în desfășurare.

Fostul soldat indian, Urgen Tamang, a fost unul dintre cei care au trimis un mesaj disperat către BBC cu câteva zile înainte de a părăsi linia frontului: „Mi-e frică. Nu sunt sigur dacă mă voi întoarce în viață sau într-o cutie. Vă rog, salvați-mă.”

Din declarațiile oferite de cei afectați, se pare că majoritatea indienilor au fost ademeniți cu promisiunea unor locuri de muncă și salarii atractive, fiind recrutați în special din rândul familiilor sărace. După ajungerea în zonele de conflict controlate de Rusia, aceștia au trebuit să facă față condițiilor grele de război, cu o pregătire militară minimă sau inexistentă.

Nouă indieni și-au pierdut viața în luptele din Ucraina. Între timp, autoritățile indiene au reținut 19 suspecți implicați în schema de trafic de persoane. În urma unei vizite recente la Moscova a prim-ministrului indian Narendra Modi, Rusia a promis o eliberare rapidă a tuturor indienilor îngrijorați din armata sa, iar până acum 45 dintre aceștia au fost lăsați la vatră.

Printre aceștia, Sunil Karwa, un electrician din Rajasthan, a relatat ororile pe care le-a trăit în estul Ucrainei, unde a fost detașat lângă Bakhmut, un oraș care a fost scena unor confruntări intense. „Nu pot să cred că am ieșit de acolo”, a declarat el pentru BBC, din aeroportul din Moscova, în drum spre casă.

Indienii povestesc că, la semnarea contractelor, nu au înțeles nimic, deoarece acestea erau redactate în limba rusă. Totuși, ei și-au dat acordul la semnarea contractelor, sperând să-și îmbunătățească situația financiară, spune Raja Pathan, care s-a înrolat în armată după ce a fost păcălit să se înscrie la un colegiu fictiv. Tragedia și moartea a doi prieteni l-au determinat să părăsească frontul.

Similar, mărturiile traumatizante ale unor bărbați care au supraviețuit acestui mediu plin de pericole arată că neîncrederea și nesiguranța predomină în rândul indienilor. Azad Yusuf Kumar din Kashmir a declarat că viața pe front este o loterie a morții: „Este doar o chestiune de noroc dacă bombele cad pe tine sau pe altcineva.”

Chiar dacă unii dintre indieni au fost eliberați și au revenit acasă, alții încă așteaptă să fie repatriați, ei confruntându-se cu o tensiune continuă și disperați că procesul de eliberare se prelungește.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro