Reclamă

Deputaţii ucraineni au aprobat o majorare a bugetului de stat cu peste 11 miliarde de dolari, cele mai mari cheltuieli fiind alocate pentru armată, conform informațiilor transmise de presa locală și dpa, citate de Agerpres. Această decizie a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare de voturi în parlamentul de la Kiev.

Majorarea bugetară duce cheltuielile anuale ale Ucrainei la o valoare record de 90 de miliarde de dolari, o creștere de aproximativ 13% față de planul anterior. Pentru a finanța aceste creșteri, guvernul ucrainean se bazează pe venituri fiscale sporite și împrumuturi externe, în special din partea Uniunii Europene. În plus, sunt planificate economii în sectorul social ca parte din strategia de ajustare financiară.

Măsurile bugetare suplimentare au fost necesare pentru a asigura plata pe luna septembrie a primelor soldaților din prima linie. De la începutul conflictului cu Rusia, bugetul Ucrainei pentru 2024 fusese organizat anticipând lupte doar până la sfârșitul lunii august. Premierul Denis Şmîhal a clarificat aceste aspecte în planificarea bugetară a țării.

Banca Centrală a Ucrainei contribuie la susținerea bugetului prin devalorizarea lentă a grivnei, moneda națională. De la începutul anului, grivna a pierdut aproximativ 8% din valoarea sa față de dolar și aproape 10% față de euro. Aceasta permite ca ajutoarele financiare și împrumuturile externe să fie mai valoroase în termeni de grivne. Proiectul de buget pentru anul 2025 prognozează o depreciere suplimentară de circa 8%.

De la începutul invaziei ruse, în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate, Ucraina a primit ajutor financiar din străinătate în valoare de aproape 100 de miliarde de dolari. Aceste fonduri au contribuit substanțial la susținerea eforturilor de apărare și reconstrucție ale țării.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro