Parlamentul European urmează să înceapă audierile pentru cei 26 de comisari propuși de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Istoric vorbind, nu toți candidații au reușit să treacă de acest proces, fiind cunoscut cazul fiecărei Comisii din 2004 încoace, când cel puțin un candidat a fost respins.
Până în momentul de față, șapte persoane au fost respinse în diverse circumstanțe, pornind de la comentarii neadecvate până la neclarități financiare. Un exemplu notabil a fost în 2019, când Parlamentul a respins trei candidați: candidatul României, Ungariei și Franței au fost înlăturați din cauza unor preocupări etice, de conflict de interese și legături financiare.
De această dată, printre cei care ar putea întâmpina dificultăți se numără comisarul propus de Ungaria, Olivér Várhelyi, care ar putea avea parte de o audiere încordată din cauza opiniilor sale controversate în probleme de stat de drept și democrație. Alte nume vizate includ alegerea Sloveniei, Fakhruddin Kos, care va trebui să clarifice diverse acuze legate de gestionarea defectuoasă sau probleme de lobby.
Parlamentul încearcă să evite confruntările majore pentru a nu întârzia instalarea noului cabinet, dar nu poate exclude complet respingerea anumitor candidați, dacă există motive serioase.
Îngrijorările au fost ridicate și pentru Ekaterina Zaharieva, din Bulgaria, care a fost implicată într-un scandal legat de cetățenia bulgară. Deși acuzațiile nu au condus la nicio urmărire judiciară, problema poate reveni în discuție în cadrul audierilor.
Un alt candidat care ar putea întâmpina dificultăți este David Micallef, din Malta, al cărui CV a ridicat întrebări chiar și în cadrul partidului său din cauza experienței considerate insuficiente pentru un post de comisar.
În final, decizia Parlamentului de a respinge sau nu anumiți comisari o să fie analizată îndeaproape, având în vedere contextul politic și preocupările specifice fiecărui candidat.