Reclamă

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrii Sybiha, a solicitat miercuri, la București, sprijinul partenerilor români pentru a analiza posibilitatea de a doborî dronele rusești din apropierea spațiului aerian al României. În cadrul unei conferințe de presă susținute alături de omologul său român, Luminița Odobescu, Sybiha a exprimat recunoștința pentru decizia „istorică” a României de a dona un sistem Patriot Ucrainei.

„Este foarte importantă, pentru a consolida apărarea Ucrainei. Este un scut nu numai pentru Ucraina, cât și pentru Europa. Noi astăzi apărăm nu numai Ucraina, ci și Europa. Avem cazuri numeroase de încălcare a spațiilor aeriene ale statelor NATO de către rachetele sau dronele rusești. De aceea acest sistem, mai ales în preajma iernii, ne va permite să consolidăm capacitățile noastre de apărare. Ne apără infrastructura energetică și după cum vedeți acum eforturile Rusiei sunt direcționate către a ne împiedica să producem energie electrică”, a declarat ministrul.

Sybiha a subliniat pericolul pe care rachetele și dronele ruse le reprezintă, acestea „trec sau cad în apropiere de stațiile atomo-electrice din Ucraina și pot fi extrem de periculoase”. Din acest motiv, ministrul ucrainean a solicitat României să „analizeze posibilitatea de a doborî dronele și rachetele rusești în apropiere de spațiul aerian românesc”.

Prezenta solicitare vine în contextul intensificării acțiunilor militare ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, care amenință nu doar securitatea regiunii, ci și stabilitatea sistemului energetic european. Asistența România ar putea să fie crucială în această perioadă, contribuind la apărarea aeriană comună și protejarea obiectivelor strategice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro