Conform unui sondaj realizat de INSCOP Research, două treimi dintre români consideră că imigranții reprezintă o oportunitate pentru economia țării, datorită ocupării locurilor de muncă pe care românii nu le-au ocupat. Sondajul, efectuat în acestă lună, arată că 68,1% dintre respondenți susțin că imigranții ajută economia României, în timp ce doar 25,1% îi văd ca o amenințare.
Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a declarat: „Peste două treimi dintre respondenți au o atitudine tolerantă față de imigranții veniți să muncească în țara noastră, în condițiile în care există locuri de muncă disponibile neocupate de români.” El a subliniat că tinerii, persoanele cu studii superioare și medii, și locuitorii din București sunt cei mai toleranți în această privință.
Totodată, sondajul arată că 67,4% dintre români sunt de acord cu stimulentele financiare pentru românii din Diaspora care doresc să revină în țară, iar 31,5% sunt împotriva acestei idei. Susținerea pentru stimulente este mai pronunțată în rândul persoanelor cu educație primară și locuitorilor din mediul rural.
Sondajul mai indică și perspectivele românilor privind libertatea. Peste o treime dintre respondenți cred că libertatea ar trebui să fie echilibrată pentru a nu afecta libertatea altora. Aceasta opțiune este susținută în mod majoritar de persoanele cu educație superioară și votanții PNL, care pun accent pe drepturile și libertățile extinse.
Marea majoritate a respondenților (33,1%) consideră că libertatea personală nu ar trebui să afecteze libertatea altora. Pe locul secund se află opțiunea de a avea cât mai multe drepturi și libertăți (20,5%), urmată de dorința de a trăi într-o societate fără discriminări (16%)
Sondajul INSCOP a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice) cu un eșantion de 1.102 persoane în perioada 11-16 septembrie, având o eroare maximă admisă de ± 2,95%, la un nivel de încredere de 95%.