Reclamă

Poliția australiană a arestat miercuri creatorul aplicației de comunicare criptată Ghost, utilizată de rețele infracționale din mai multe țări. Acesta este doar unul dintre cele 38 de arestări realizate în Australia, în contextul unei ample operațiuni internaționale. Autorul aplicației a vândut programul unor infractori din întreaga lume, inclusiv grupărilor infracționale organizate din Italia, Coreea de Sud și Orientul Mijlociu, potrivit agenției EFE, preluată de Agerpres.

Operațiuni suplimentare au avut loc și în alte țări, precum Canada, Irlanda, Italia și Suedia, conform comunicatului emis de Poliția Federală Australiană. Creatorul și administratorul programului Ghost, un bărbat de 32 de ani, a fost arestat la domiciliul său din Sydney și urmează să apară în fața instanței pentru a răspunde unor acuzații ce includ sprijinirea unei organizații infracționale.

Ancheta a relevat că aplicația, dezvoltată acum nouă ani, a fost folosită pentru diverse infracțiuni, de la trafic de droguri și spălare de bani, la comandarea de asasinate și amenințări cu violență. Potrivit poliției, aplicația Ghost, instalată pe smartphone-uri și disponibilă la un abonament pe șase luni de 2.350 de dolari australieni (aproximativ 1.430 de euro), adăpostește în prezent peste 375 de dispozitive doar în Australia.

„În ultimele două zile, aproximativ 700 de membri ai poliției federale au executat mandate de percheziție într-un număr de patru state (australiene) pentru a-i aresta pe cei care au folosit platforma de comunicații criptate denumită Ghost”, a declarat Ian McCartney, comisarul adjunct al poliției australiene.

În cadrul operațiunii, autoritățile australiene au confiscat 205 kilograme de droguri, 25 de arme de foc și 1,2 milioane de dolari australieni, iar mai multe arestări sunt așteptate pe parcursul zilelor următoare. Catherine De Bolle, directoarea Europol, a subliniat succesul operațiunii printr-un comunicat, afirmând: „Astăzi am arătat clar că, indiferent de cât de ascunse sunt rețelele infracționale, acestea nu se pot sustrage efortului nostru colectiv”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro