Reclamă

Videoclipurile de pe rețelele de socializare ale utilizatorilor ar putea fi exploatate de escroci care folosesc inteligența artificială pentru a clona vocile persoanelor și a înșela astfel familia și prietenii acestora. Potrivit experților, este necesar doar un „eșantion” de trei secunde pentru a reproduce vocea cuiva. În urma acestui proces, escrocii îi contactează pe cei apropiați persoanei vizate, solicitând transferuri urgente de bani.

Un studiu realizat de Starling Bank a evidențiat că 28% dintre indivizi au fost victime ale unei astfel de fraude cu clonare vocală în ultimul an, iar 46% dintre participanți nu erau conștienți de existența acestei metode de escrocherie. De asemenea, 8% dintre cei intervievați ar fi dispuși să trimită bani chiar și atunci când apelul pare suspect.

Lisa Grahame, ofițer șef pentru securitatea informațiilor la Starling Bank, a subliniat: „Oamenii postează în mod regulat conținut online care conține înregistrări ale vocii lor, fără să-și imagineze vreodată că îi fac mai vulnerabili în fața escrocilor.”

Experții recomandă utilizatorilor să stabilească o „fraza sigură” cu familia și prietenii pentru a confirma autenticitatea apelurilor primite. „Escrocii au nevoie doar de trei secunde de sunet pentru a vă clona vocea, dar ar fi nevoie doar de câteva minute cu familia și prietenii dvs. pentru a crea o frază sigură pentru a-i contracara”, a explicat Grahame.

Această metodă sofisticată de fraudă a reușit să păcălească inclusiv mari întreprinderi internaționale. Poliția din Hong Kong investighează un caz unde angajata unei firme a fost păcălită să transfere 200 de milioane de dolari HK (aproximativ 20 de milioane de lire sterline), escrocii folosind o teleconferință video de tip deepfake pentru a imita superiorii companiei.

Lordul Hanson, ministrul de interne responsabil cu frauda, a avertizat: „IA prezintă oportunități incredibile pentru industrie, societate și guverne, dar trebuie să rămânem atenți la pericole, inclusiv la frauda bazată pe IA.”

Agenția britanică de securitate cibernetică a declarat că inteligența artificială complică identificarea mesajelor de phishing, care înșală utilizatorii să ofere parole sau detalii personale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro