Reclamă

Gigantul IT american Microsoft a dezvăluit marţi că agenţi ruşi au vizat campania democratei Kamala Harris, care candidează la președinția SUA. Conform declarațiilor lui Clint Watts, general manager al Microsoft Threat Analysis Center, făcute într-o postare pe blogul companiei, ‘în ultimele două luni, Microsoft a observat o schimbare notabilă în tacticile operaţiunilor de influenţă ruseşti, care reflectă schimbarea mediului politic din SUA’.

Conform investigației Microsoft, Rusia a început să se concentreze asupra campaniei Kamalei Harris prin crearea și diseminarea unor videoclipuri fabricate menite să semene discordie și să răspândească dezinformare. ‘Această concentrare asupra campaniei candidatei democrate reflectă o mişcare strategică a actorilor ruşi care vizează să exploateze orice vulnerabilitate percepută la noii candidaţi’, a adăugat Watts.

Kamala Harris a devenit candidatul democrat la președinția SUA, după ce președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, s-a retras din cursa electorală în iulie, ca urmare a unei performanţe slabe într-o dezbatere împotriva republicanului Donald Trump. Inițial, se pare că operațiunile de influență ruseşti s-au confruntat cu dificultăți în dezvoltarea eforturilor după retragerea lui Biden.

Totuși, începând cu sfârșitul lunii august și pe parcursul lunii septembrie, Microsoft a observat activitatea a două grupuri rusești, Storm-1516 și Storm-167, care au distribuit videoclipuri menite să discrediteze pe Kamala Harris și să creeze controverse în jurul campaniei ei. Un videoclip înfățișa un presupus susținător al lui Harris atacând un participant la mitingul lui Trump, în timp ce altul folosea un actor care inventa acuzații false despre implicarea lui Harris într-un accident urmat de fugă.

În plus, Microsoft a relatat că un alt actor de influență, legat de China, a creat videoclipuri critice la adresa administrației Biden și a campaniei lui Harris. ‘În mod colectiv, aceste trei state – Iran, China şi Rusia – demonstrează complexitatea interferenţei străine cu care se confruntă Statele Unite și necesitatea ca publicul să rămână vigilent împotriva acestor amenințări în evoluție’, a concluzionat Microsoft.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro