Reclamă

O companie din Ungaria este acuzată de implicare în atacurile devastatoare din Liban, în cadrul cărora Hezbollah acuză Israelul, iar nouă persoane și-au pierdut viața și aproximativ 3.000 au fost rănite. Gold Apollo, un producător taiwanez de pagere, a susținut că dispozitivele implicate în atacuri au fost produse de o firmă din Ungaria, BAC Consulting KFT, cu sediul în Budapesta.

Conform declarațiilor făcute de fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, compania taiwaneză a licențiat marca sa către BAC Consulting pentru comercializarea pagereleor în anumite regiuni, dar fabricarea acestora a fost exclusiv responsabilitatea firmei ungare. „Produsul nu era al nostru. Doar că avea marca noastră pe el”, a precizat Hsu Ching-Kuang într-un comunicat de presă.

Exploziile, produse prin detonarea simultană a mii de pagere, au afectat mai multe zone din Liban, inclusiv sudul țării și suburbiile capitalei Beirut. Potrivit ministrului sănătății din Liban, Firass Abiad, printre victime se numără și o fetiță, iar peste 200 dintre răniți se află în stare critică.

Hezbollah a acuzat direct Israelul de orchestrarea exploziilor și a promis represalii, calificând incidentul drept „agresiune israeliană”. Deși armata israeliană nu a comentat direct pe marginea incidentului, a anunțat o evaluare strategică a pregătirii pentru atac sau apărare pe toate fronturile.

Conform unei anchete realizate de Hezbollah, pagerele erau folosite pentru a evita urmărirea prin semnalele telefoanelor mobile, context în care exploziile sunt percepute drept o breșă majoră de securitate. Printre răniți se numără și ambasadorul Iranului la Beirut, ceea ce subliniază tensiunile regionale crescute.

Atacul survine în timp ce Statele Unite încearcă să medieze pacea între Israel și grupările sprijinite de Iran, inclusiv Hezbollah. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a subliniat că este „prea devreme pentru a spune” ce impact va avea atacul asupra negocierilor în desfășurare.

Hamas, vizând distrugerile Israelului, a caracterizat atacul ca o „escaladare” care ar putea duce la o înfrângere decisivă pentru Israel.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro